Stuur uw sport & nieuws berichten in naar    www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws         www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws         www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws        Stuur uw sport & nieuws berichten in naar        www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws        
 
 


Boxteldigitaal
sport
&
nieuws

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 

 

Wandelexcursie
 

 

Wandelexcursie ‘De mens in het landschap van Kasteren’

Het Groot Duijfhuis, de Dommelbeemden, de Maai en de bolle akkers aan de Hoevedreef. Een zeer authentieke omgeving waar het lijkt alsof er de tijd heeft stilgestaan. Maar het is meer dan dat. Als je goed kijkt zie je ook de hand van de mens terug, die eeuwenlang dit landschap bewerkte en koesterde. Tijdens de excursie ‘De mens in het landschap van Kasteren’ op zondag 28 oktober laten Jan en Jeanne Zandbergen, gidsen van Gastvrij Liempde, je door een andere bril naar dit prachtige landschap kijken.

Kasteren is gelegen op een reeds lang bewoonbaar gedeelte van de Dommelvallei. Door de ligging tussen de Dommel met haar beemden en het bosgebied van de Bodem van Elde (o.a. De Geelders) werd voldaan aan veel dagelijkse behoeften en was het dus een geschikte woonplek. De ‘Bodem van Elde’ was een groot (nat) bosgebied met vele heidevelden en alleen aan de randen was er in de Middeleeuwen bewoning mogelijk. De grens van deze ‘bodem’, die tussen St. Michielsgestel, Boxtel, Schijndel, Sint-Oedenrode en Liempde lag, werd op deze plaats gevormd door de rivier de Dommel.

Bolle akkers
Tegen een kleine vergoeding en enkele voorschriften mochten o.a. de boeren in onderling overleg van deze gemeenschappelijke gronden gebruik maken. Men kon er turf-, mest- en vorstvlaggen steken, gras hooien, bijen houden, hout hakken en vee (o.a veel varkens) weiden.
Door het gebruik van de Bodem van Elde ontstonden ook de kenmerkende bolakkers in deze omgeving. Het hoger en boller worden van de akker ontstond door de jaarlijkse aanvoer van plaggen van de heide. Deze plaggen werden vermengd met de mest van de landbouwhuisdieren en op het land gebracht. In deze plaggen bevonden zich zandige deeltjes die niet verteerden. Doordat dit jaarlijks en eeuwenlang plaatsvond werd millimeter bij millimeter de akker opgehoogd. Aan de randen, waar de paden gelegen waren werd minder mest (met heideplaggen vermengd) opgebracht en waaide het zand soms ook weg. De bolling werd op deze manier een feit.

Excursie
Jan en Jeanne Zandbergen, deskundige gidsen van Gastvrij Liempde, nemen geïnteresseerden zondag 28 oktober mee door het bijzondere Kasterense landschap. De wandeling gaat langs vele plekken waar de hand van de mens terug te zien is. Zelfs van eeuwen geleden. De excursie start om 10.00 uur vanaf het Groot Duijfhuis (Hoevedreef 2 in Liempde) en is rond 12 uur afgelopen. De kosten voor deelname bedragen vijf euro per persoon. Dit is inclusief kopje koffie of thee na afloop bij D’n Liempdsen Herd.

Meer algemeen nieuws >>>>


24-10-2018
 
 
Wandelexcursie ‘De mens in het landschap van Kasteren’
 
 
 
 

Blijf op de hoogte van sport & nieuws en volg www.boxteldigitaal .nl op instagram, twitter of like ons via facebook 

 
 

 

 

 
  
 

 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
copyright © www.boxteldigitaal .nl (hoby)