Stuur uw sport & nieuws berichten in naar    www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws         www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws         www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws        Stuur uw sport & nieuws berichten in naar        www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws        
 
 


Boxteldigitaal
sport
&
nieuws

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 

 

Kom mee naar buiten op Tweede Paasdag!
 

 

Gratis excursies onder leiding van de boswachter

Op Tweede Paasdag, maandag 17 april, viert Brabants Landschap het voorjaar met de Dag van het Landschap en geeft daarmee het startsein voor een prachtig wandelseizoen. Voor de organisatie voor de Dag van het Landschap op Landgoed Haanwijk slaat Brabants Landschap de handen ineen met IVN Den Bosch en Natuurgroep Gestel. Samen bieden ze gratis wandelexcursies aan met als thema ‘85 jaar natuur ‘dichtbij’ huis’.

De wandelingen zijn leuk voor volwassenen en kinderen. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig (uitgezonderd de vaartocht!). De wandelexcursies maken onderdeel uit van de Dag van het Landschap, die op 11 locaties in Brabant wordt gevierd.

Start van het wandelseizoen
Op Tweede Paasdag viert Brabants Landschap het voorjaar met de Dag van het Landschap en geeft daarmee het startsein voor een prachtig wandelseizoen.  Met het ontluikende voorjaar krijgen de mensen weer zin om naar buiten te gaan. Daarom organiseert Brabants Landschap diverse excursies voor haar beschermers en openen de informatiepunten hun deuren voor natuurliefhebbend Brabant.

Programma en activiteiten
Speciaal voor de ‘vroege vogels’ organiseren we om 5.30 uur een vroege vogelwandeling onder leiding van gidsen van het IVN. Een uitstekend moment om de eerste vogels te spotten! Aanmelden voor deze wandeling is verplicht en verloopt via de website www.dagvanhetlandschap.nl.  Ga mee op stap met de boswachter of doe mee met de andere activiteiten, zoals de vaartocht, georganiseerd door Vestingfietsen. Vleermuizenexpert Peter Twisk zorgt samen met IVN Den Bosch voor een educatief kinderprogramma, waarbij ze onder andere zelf vleermuizenkasten gaan maken. Beleef het voorjaar en wandel mee op Tweede Paasdag! De wandelingen vertrekken bij de informatiestand van Brabants Landschap, IVN Den Bosch en Natuurgroep Gestel. De excursies starten om 11.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur en duren anderhalf uur. Voor de liefhebber is het ook mogelijk om aan te sluiten bij de cultuurhistorische wandeling om 13.30 uur, onder leiding van een gids. Vrijwilligers van Natuurgroep Gestel werken deze dag in de kindermoestuin, waar door derden uitleg gegeven wordt over kruiden. De oven in het bakhuisje wordt voor deze gelegenheid bij mooi weer aangestoken door lokale bakker Mario Mettler. Uit liefde voor bakhuisjes en takkenbossen-gestookte ovens bakt hij tijdens deze dag brood met biologisch meel en desem. Voor koffie en thee kunt u bij mooi weer terecht op het terras van koffie- en theehuis ’t Haantje.

Vaartijden en reserveren
Dit jaar kunnen bezoekers de wandeling combineren met een vaartocht. De tocht voert langs Kasteel Maurick (Vught) en Oud Herlaer (St.- Michielsgestel). De tocht begint bij de steiger in Halder om 10.30 uur en duurt ongeveer 1 uur.  De schipper vertrekt op de volgende tijdstippen: 10.30 tot 11.30, 12.00 tot 13.00 uur, 13.30 tot 14.30 uur en 15.00 tot 16.00 uur. Voor de vaartocht betalen deelnemers €9,00 p.p. Beschermers van Brabants Landschap betalen €6,- p.p. (op vertoon jaarkaart). Kinderen tot en met 12 jaar ontvangen 50% korting, kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis. Betaling is contant aan boord is geen pinmogelijkheid.  Aanmelden via www.vestingfietsen.nl. In verband met capaciteit aan boord graag 48 uur van tevoren reserveren o.v.v. Publieksexcursie Haanwijk.

Infopunt en buitenlokaal Haanwijk
In buitenlokaal Haanwijk bevindt zich ook het infopunt van Brabants Landschap met een tentoonstelling over de cultuurhistorie en de flora en fauna van Haanwijk.

Landgoed Haanwijk
Eén van de poorten tot Het Groene Woud, een waardevol cultuurhistorisch landschap binnen de stedendriehoek Den Bosch – Eindhoven – Tilburg. Het gebied beslaat 7.500 hectare en bestaat uit bos, heide, akker en weide.  Aspectbepalend zijn de vele populieren, zowel in blokverband als langs wegen en percelen.

Praktische informatie
Wandelaars kunnen hun auto of fiets parkeren op Landgoed Haanwijk, tegenover Koffie – en theehuis ’t Haantje, Haanwijk 3 in Sint-Michielsgestel. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen helaas niet mee wandelen. Het totale programma van de Dag van het Landschap is te vinden op www.dagvanhetlandschap.nl.

11 wandellocaties in Brabant
De wandelingen vertrekken vanuit elf locaties in Brabant. Van West naar Oost zijn dit Landgoed Mattemburgh in Hoogerheide, de Pannenhoef in Rijsbergen, het Pompveld in Babyloniënbroek, de Roovertsche Leij in Goirle, de Mortelen in Oirschot, het Dommeldal in Liempde, Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel, Landgoed Heeswijk in Heeswijk-Dinther, Keent bij Ravenstein, Nuenens Broek in Nederwetten en Landgoed Valkenhorst in Valkenswaard. Meer informatie over de locaties en het excursieprogramma is te vinden op www.dagvanhetlandschap.nl.

Liever zelf met het gezin eropuit?
Op Tweede Paasdag bieden we naast de reguliere wandelexcursies ook de mogelijkheid om zelf op avontuur te gaan. Op Landgoed Heeswijk (Heeswijk-Dinther) kunnen zowel kleine als grote avonturiers hun hart ophalen met de wandelapp Vossenstreken. De tofste wandelapp vol geheimen en wonderbaarlijke weetjes. Speciaal voor gezinnen met kinderen van 5 tot 12 jaar. Download de app via Google Play of de App Store en ga mee op avontuur! Meer informatie over de app-locaties is terug te vinden op www.vossenstrekenapp.com

Vier het voorjaar met ons op één van de 11 wandellocaties in Brabant of volg het live via Omroep Brabant. Reserveren in niet nodig. De hond mag helaas niet meewandelen en het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken.

Steun Natuur ‘dichtbij huis’
Brabants Landschap beheert bijna 17.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld
ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze
eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het
thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. Daarnaast zet zij zich in voor behoud,
herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde gebieden. Een netwerk
van enthousiaste vrijwilligers helpt mee maatregelen te treffen om weide- en akkervogels,
uilen, amfibieën en vleermuizen te beschermen.


Auteur Michel van de Langenberg


17-04-2017
 
 
Gratis excursies onder leiding van de boswachter
 
 
 
 

Blijf op de hoogte van sport & nieuws en volg www.boxteldigitaal .nl op instagram, twitter of like ons via facebook 

 
 

 

 

 
  
 

 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
copyright © www.boxteldigitaal .nl (hoby)