&

BC Deurne Pioniers H1 - JRC Boxtel H1

Geschrokken JRC pakt nipte zege in Deurne

Pioniers vs. JRC Boxtel, uitslag 81-88 (44-47) JRC moest zaterdag 20 september het seizoen openen in de Tweede Divisie Landelijk met de uitwedstrijd in Deurne tegen de Pioniers. Deurne is na afwezigheid van twee jaar weer terug in dezelfde klasse als JRC. Beide ploegen hebben in het jaar daarvoor vele zeer spannende duels uitgevochten. Sterker nog, de 5 onderlinge duels zijn alle binnen de vijf punten marge beslist. Die statistieken zouden erop kunnen wijzen dat het wel weer eens een mooi duel zou kunnen worden. Echter, bij Deurne zijn er destijds vele spelers en de coach vertrokken die zich nu dit jaar weer, maar wel slechts gedeeltelijk, hebben gehergroepeerd.

Daarbij optellend is JRC aardig versterkt en gegroeid in die periode wat vorig seizoen leidde tot het kampioenschap. Voor de wedstrijd bleek ook dat Deurne met slechts 7 man ging aantreden en miste duidelijk lengte en fysiek. Je zou verwachten dat JRC nu de buit wat eenvoudiger zou moeten kunnen binnenhalen, maar niets bleek minder waar JRC opende het eerste kwart fysiek dominant, maar miste veel te veel makkelijke ballen. Deurne kon eigenlijk alleen van afstand gooien daar ze de basket in het begin niet konden opzoeken. Twee driepunters zorgden ervoor dat Deurne op voorsprong kwam. JRC anticipeerde daarop met sterk inside spel van Teun van Loon en een paar fastbreaks die werden afgerond door Jay vd Snepscheut. JRC kwam daardoor toch redelijk eenvoudig voor. Het enige dat Deurne in de game hield waren de drie driepunters van Hubert Jan vd Westerloo, waar JRC nog niet echt grip op kreeg. Zo sloot JRC het eerste kwart af met een 18-27 voorsprong. JRC had Deurne aardig in de tang maar kon het niet opbrengen om het hard werkende Deurne KO te krijgen. Sterker nog, je voelde dat Deurne wat geloof kreeg aan het begin van het tweede kwart. Zo opende ze met een paar sterke fastbreaks en brachten het verschil direct terug naar 3. JRC bleef moeite houden en kreeg pas weer wat controle terug een paar minuten voor de rust. Het basis team van JRC stond terug in het veld en bracht in twee minuten tijd de voorsprong terug naar 11 punten verschil. In de laatste minuut leiden onder andere twee keer balverlies van JRC tot 8 punten voor Deurne (oa. twee driepunters). Hierdoor gaat Deurne met een goed gevoel de rust in terwijl ze 3 punten achter staan.

In de eerste minuten van de tweede helft buigt Deurne, dat vleugels kreeg, de achterstand om tot een voorsprong van 7 punten (57-50). JRC lijkt verstijft en is totaal niet zichzelf. In een time out wordt besproken dat er niet meer gefocust moet worden op de spelers Deurne en de zwaktes die we moeten uitbuiten, maar dat het "˜eigen spel"weer moet worden gespeeld. Dat is lastig, maar via een driepunter van Jay vd Snepscheut, een driepunter van Jaap van Loon en een veldscore van Teun van Loon wordt het gat gedicht. De volgende minuten wordt het stuivertje wisselen. In de laatste minuut kan JRC weer een klein gaatje slaan via scores van Robert Smits en Erdinc Bostanci. Het kwart wordt afgesloten met een 65-68 voorsprong voor JRC. Begin vierde kwart wordt Deurne dan in slechts enkele minuten tijd door twee ontketende broetjes Boons naar een voorsprong geloodst van 6 punten (76-70). JRC vlucht in een time out. Verbijstering alom, maar JRC probeert weer de nadruk te leggen op het ‘eigen spel’ en "extra efforts" die nu nodig zijn. Bij Deurne waar Stefan Pijls met fysieke ongemakken is uitgevallen heeft men op dat moment nog slechts vijf spelers over (Wismans 5 fouten). Er moet nu geknokt worden JRC komt wat beter uit de time out en Felix Stegeman laat zich gelden door twee aanvallende rebounds en een score, waarna 4 driepunters op rij (Jay vd Snepscheut 3 en Jaap van Loon 1) JRC weer naar voorsprong schieten (78-81). Met nog vier minuten te gaan is het dan over? “Neeâ€, was het antwoord van Deurne dat JRC van de basket afvocht en een gelijke stand op het bord knokte (81-81). Met nog drie minuten te gaan en een Deurne dat zich compleet leeg aan het knokken was, dreigt er een slot te ontstaan waar bookmakers geen favoriet hadden kunnen
aanwijzen.

Op dat moment valt een compleet leeg gerende Van Rhee uit. JRC maakt gebruik van een korte scheidsrechters time out en bereid zich voor op de 5 tegen 4 die gaat ontstaan. JRC slaat direct toe en pakt een voorsprong van 81-88. Op dat moment valt Michael Boons van Deurne ook uit met hevige kramp in beide benen. En JRC komt tegen slechts 3 man te staan. JRC spreekt af de wedstrijd gewoon uit te spelen en geen verdere uitbuiting van deze ontstaande situatie te gaan doen. Respect voor Deurne, dat een dijk van een game heeft gespeeld is op zijn plaats.. De wedstrijd wordt in de laatste minuut uitgedribbeld en de einduitslag is de eerder genoemde 81-88 in het voordeel van JRC. Topscoorders JRC: Jay vd Snepscheut 29 pnts, Teun van Loon 18 pnts & Jaap van Loon 11 pnts