&

JRC Boxtel MU20 - Attacus MU20

JRC Meisjes onder 20 wint wedstrijd in vierde kwart dankzij hoog tempo

De afgelopen week hebben de meiden van JRC onder 20 niet als team kunnen trainen. Op woensdag werd een clinic van Henk Pieterse gevolgd waarbij www.boxteldigitaal.nl aanwezig was en op vrijdag speelden ze een onderling toernooi met de andere leden van de basketbalclub op de JRC-avond. Kortom, een leuke week, maar geen goede voorbereiding op een wedstrijd tegen een sterke tegenstander.

Op zondag 22 maart speelde JRC voor de vierde keer dit seizoen tegen Attacus uit Veghel. De eerste twee wedstrijden werden gewonnen door JRC, maar de meest recente wedstrijd was in het voordeel van Attacus. Bij JRC keerden Nori van den Biggelaar en Hanne Bos terug van blessures, verder werd het team aangevuld met de talentvolle u16-speelster Cato Laansma.
JRC startte het eerste kwart met Lynn Ralston, Nori van den Biggelaar, Aniek Trommelen en de zussen Hanne en Jitske Bos. De Veghelse meiden begonnen in een compacte zone-verdediging, waardoor JRC vooral van afstand probeerde te scoren. De schoten werden gemist en na zes minuten stond er 0-6 op het scorebord. Cato Laansma kwam toen in het veld en zorgde voor de eerste score voor JRC. In een time-out werd benadrukt dat er ook kansen lagen om te scoren door het juist dicht bij de basket te zoeken. Hanne Bos nam dit advies ter harte en penetreerde in de laatste twee minuten drie keer sterk door het midden en werd telkens foutief afgestopt, ze benutte twee vrije worpen. De stand na het eerste kwart was 4-12.

Steven Besuijen gaf voor het tweede kwart mee dat er vanaf de time-out meer dreiging uitging van JRC en dat de scores vanaf nu zouden komen. Ook Lynn Ralston wist nu te scoren door meer de weg naar de basket te zoeken. Verdedigend gaf JRC meer druk, waardoor Attacus meer moeite moest doen om kansen te creëren. De strakke verdediging leidde wel tot derde persoonlijke fouten voor Nori van den Biggelaar en Jitske Bos, die daardoor uit voorzorg voorlopig naar de kant werden gehaald. JRC kroop langzaam weer richting Attacus en bij 16-19 schoot Fieke van Loon de teams naast elkaar met een driepunter. De stand bij rust was 21-23 voor Attacus. Het derde kwart opende JRC met een driepunter van Hanne Bos, maar Attacus antwoordde met zes punten op rij. In dit kwart viel het sterke spel van Lynn Bakker op, met haar werklust zorgde ze voor de nodige positieve energie in het team. Dankzij vier punten op rij van Aniek Vos en drie punten van Jitske Bos sloot JRC het derde kwart af met hun eerste voorsprong van de wedstrijd, 35-34.

In kwart vier moest JRC de vruchten gaan plukken van de vele druk die het tot nu toe had opgelegd aan Attacus. Ook het vierde kwart werd geopend met een driepunter van Hanne Bos, de spelverdeelster zou kort daarna, evenals Nori van den Biggelaar, toch naar de kant moeten omdat de oude blessure weer opspeelde. Toen bij Attacus het spel steeds stroever begon te lopen, stonden bij JRC juist weer speelsters op. Aniek Vos, Aniek Trommelen en aanvoerster  Jitske Bos scoorden elk vier punten, veelal uit fast-breaks, waardoor de wedstrijd op slot werd gegooid. De verdediging, onder aansturing van Lynn Ralston (ze had de opdracht om de sterspeelster van Attacus, Nicole van Dijk, bij de ring weg te houden), gaf de laatste vier minuten geen score meer weg. Toen u16-speelster Cato Laansma in de laatste minuut haar sterke optreden nog beloonde met een score, verscheen de eindstand van 52-40 op het scorebord.
Coach Schellekens gaf na de wedstrijd aan erg trots te zijn op zijn team: “na een week zonder training was het afwachten hoe de speelsters zouden reageren in de wedstrijd. De meiden zijn in de wedstrijd gegroeid en zijn ondanks de achterstand in de eerste drie kwarten blijven geloven in de overwinning. Ze hebben strijdlust getoond en als team gespeeld en dit bleek het middel om de punten in Boxtel te houden.” Dat JRC harder knokte voor de overwinning dan Attacus bleek ook uit het aantal persoonlijke fouten, 17 tegenover 10. Besuijen wist daarover te zeggen: “er mogen best persoonlijke fouten gemaakt worden, zolang er maar respect voor de tegenstander is. De wedstrijd stond onder leiding van Floris de Jongh en Ian Rooth, twee heren die goed met hun fluit om weten te gaan.” Zaterdag speelt JRC in Deurne, bij winst kan JRC opschuiven naar de derde plaats in de competitie.