&

JRC Boxtel H1 - High Five H1

Routiniers JRC Heren 1 geven thuis tegen High Five

Zondagmiddag om 17.00 uur speelde JRC heren 1 een wedstrijd tegen High Five uit Tilburg. Twee weken geleden troffen de teams elkaar al in Tilburg, waar JRC met ruime cijfers wist te winnen. JRC wist dat deze wedstrijd niet representatief was voor de kwaliteiten van de Tilburgers, dus dat de Boxtelaren ook in de eigen sporthal hoog in de concentratie moesten zitten. Op de ranglijst ontliepen de teams elkaar niets en deelden ze de vijfde plaats.

Coach Miquel Olivieira kon nog steeds niet beschikken over de geblesseerde Ian Rooth en Jaap van Loon. Ook Mitchell Hendriks komt dit seizoen niet meer in actie, vanwege een internationale stage. Daarnaast ontbraken zondag ook Erwin Reijnaerts en Felix Stegeman. De selectie werd aangevuld met Corjá Linssen, Willem van Loon, Jasper Verhoeven en Frank Schellekens.

Beide teams startten de wedstrijd geconcentreerd, waardoor tegen een hoog schotpercentage geschoten werd. Bij JRC werden de punten gemaakt door Teun van Loon, die van dichtbij moeilijk af te stoppen was voor de Tilburgers. Ook Remy van de Snepscheut liet zich gelden met scores, maar maakte helaas al snel twee persoonlijke fouten, waardoor hij even op de bank gespaard werd voor later in de wedstrijd. Beide teams werden slordiger en hadden meer balverliezen, hierdoor liep de score niet veel hoger op en werd het eerste kwart afgesloten bij 17-19 voor de bezoekers.

Het tweede kwart werd goed hervat door JRC, waardoor ze de voorsprong terug wisten te pakken. Aan de hand van Floris de Jongh wisten de Boxtelaren makkelijker te scoren. Verdedigend werd hard gewerkt, maar kon niet voorkomen worden dat de schutters van High Five hun punten konden scoren. In een time-out benadrukte aanvoerder Coen van der Meijden dat alle spelers mee moesten knokken om verdedigende rebounds te pakken. Dit werd goed opgepakt en naast van der Meijden zelf, wist ook Willem van Loon de afvallende ballen toe te eigenen. Onder het motto 'Corné heb je, ja kan je krijgen' gaf Linssen een mooie assist. Dit goede tweede kwart resulteerde in een kleine voorsprong bij de rust, 42-39.

In de rust werden de spelers toegesproken door Olivieira, die zijn team vertelde dat met name de balverliezen beperkt moesten worden. De Tilburgers verrasten door een zoneverdediging neer te zetten. JRC speelde de bal goed rond en profiteerde hiervan met driepunters van Frank Schellekens en Teun van Loon. High Five schakelde terug naar een man-to-man verdediging, waardoor JRC weer meer moeite kreeg om te scoren. In de verdediging zette JRC veel druk op dribbelende spelers en Kai Elissen wist een steal te pakken met zijn vlugge handjes. Toch wist High Five in de wedstrijd te blijven, met name door de lange mannen die verrassend enkel driepunters scoorden. Uiteindelijk ging het derde kwart gelijk op en werd het afgesloten bij 60-57.

Met een geringe voorsprong van drie punten voor JRC, lag de wedstrijd nog volledig open. JRC-coach Olivieira kon door blijven wisselen en alle spelers werkten hard voor elkaar. Dit was ook belangrijk, omdat elk klein beetje ruimte benut werd door de Tilburgers. Ook in het vierde kwart ontliepen de teams elkaar niet en bleef het verschil klein. Soms wist High Five de stand gelijk te trekken, maar JRC kwam nooit op achterstand. Drie minuten voor tijd kreeg van de Snepscheut zijn vijfde persoonlijke fout, waardoor hij niet meer mocht spelen deze wedstrijd. Hierdoor leverde JRC aanzienlijk in aan kracht. Toen JRC een minuut voor tijd een kleine voorsprong wist te pakken, voelde High Five zich genoodzaakt om bewust fouten te maken om JRC naar de vrije worplijn te sturen. De fouten werden gemaakt op van der Meijsje en de Jongh, die de spanning de baas bleven en de wedstrijd op slot gooiden. De teamprestatie van JRC leidde tot een overwinning van 81-76.

Miquel Olivieira was na afloop trots op het team: "ik miste een aantal van mijn vaste spelers, maar de beschikbare spelers namen hun verantwoordelijkheid. Met maarliefst drie spelers die een double-double (zowel punten als rebounds in de dubbele cijfers) maakten, kan ik mezelf gelukkig prijzen. Ook de invallers pakten hun rol binnen het team." Dankzij deze overwinning vestigt JRC zich steviger boven in de middenmoot, met zelfs slechts twee punten achterstand op de nummer vier van de ranglijst. Komend weekend gaat JRC op bezoek bij BC Kimbria in Maastricht.