&

BC Kimbria H1 - JRC Boxtel H1

‘JRC Boxtel heren 1 begint het nieuwe jaar met een overwinning op Maastricht’

Het eerste herenteam van JRC start de 2e helft van het seizoen met een uitwedstrijd tegen laagvlieger Kimbria op zondagavond 22 januari uit tegen Maastricht. Kimbria heeft in deze competitie pas 1 wedstrijd weten te winnen. Coach Olieviera benadrukte wel voor de wedstrijd dat de Boxtelnaren geconcentreerd moesten spelen want het team uit Maastricht kon ‘aardig’ schieten van afstand en worden gecoacht door een ervaren trainer.

Deze wedstrijd stond echter in het teken van de rentree van Jaap van Loon, de langgeblesseerde sterspeler stond voor de eerste keer dit seizoen weer in de basis en maakte alle verwachtingen waar (17 punten in totaal), hij was het schieten nog niet verleerd. Helaas was aanstaande vader David de Gilles niet meegereisd naar Maastricht vanwege een blessure aan de heup. Verder was de selectie compleet. Vooraf was duidelijk dat de sfeer ver te zoeken was in de matig gevulde sporthal en daarbij was de houten vloer ook nog eens erg glad, kortom geen ideale omstandigheden.

Toch kwam JRC goed uit de startblokken en stond na enkele minuten spelen voor met 16-9. Onder leiding van de goede passende Floris wisten Ian, Jaap en Teun enkele scores te pakken. Vanaf dat moment was het duidelijk dat de limburgers ‘inside’ weinig kracht en lengte hadden en JRC daar de punten moest gaan pakken. De ontketende Ian Rooth die de afgelopen weken op de trainingen al sterk aanwezig was maakte hier goed gebruik van. Ian is in de afgelopen jaren getransformeerd naar een ware krachtpatser. Tegenstanders proberen hem met man en macht weg te duwen maar dat is onmogelijk. Het schijnt zelfs zo te zijn dat Ian laatst een auto heeft opgetild.

In het 2e kwart weet Kimbria de basket van afstand makkelijk te vinden, ze krijgen enkele vrije schoten en weten terug te komen in de wedstrijd. Bij een stand van 23-22 scoren ze enkele ‘lucky’ schoten via het bord waardoor de wedstrijd kantelt in het voordeel van de thuisploeg. JRC doet nog iets terug met 8 punten van Ian en Teun en maar gaat uiteindelijk rusten met een 36-33 achterstand.
In de rust geeft coach Olieviera een motiverende speech en wordt besloten geen enkele schoten meer weg te geven aan de tegenstander.

Het derde kwart weet de thuisploeg de voorsprong nog vast te houden, diverse spelers weten nog raak te schieten maar het lijkt erop dat JRC meer grip begint te krijgen op de wedstrijd. In dit kwart heeft Mitchel een sterke fase met een score+bonus en een zuivere 3-punter. Stand na 3 kwarten 52-51. De 4e kwart en daarmee de winst van de wedstrijd is echter voor JRC. Er wordt erg sterk verdedigd en daarbij veel gescoord (28punten dit kwart). Jaap scoort dit kwart 10 punten en heeft hiermee een belangrijk aandeel. In de slotfase van de wedstrijd leek het nog even spannend te worden maar mede door sterke rebounds van Ian, een 'dagger' driepunter van Teun en enkele rake vrije worpen van Jaap wordt de wedstrijd gewonnen met 78-72. Een hard bevochten maar verdiende overwinning op een taaie tegenstander. Volgende week speelt JRC thuis op zaterdag om 14:00 tegen de studenten uit Eindhoven. De uitwedstrijd werd helaas verloren, de Boxtelnaren zullen dus gebrand zijn op een overwinning.

Scores: Teun van Loon 25 punten, Jaap van Loon 17 punten, Ian Rooth 12 punten, Mitchel Hendriks 9 punten.