&

BV Wyba H2 - JRC Boxtel H1

JRC Boxtel H1 laat punten liggen op de vrije worplijn

WIJCHEN – Afgelopen zondag 30 oktober speelde JRC Boxtel Heren 1 in de Tweede Divisie de vierde wedstrijd van het seizoen. JRC kampte deze wedstrijd met flinke personele problemen. Zo ontbraken Jelle Jorritsma en David Gil Ortells vanwege werkverplichtingen, daarnaast ontbrak Jur van Bussel vanwege zijn studie in het buitenland en voorts ontbrak nog altijd de geblesseerde Jaap van Loon. Eveneens konden de mannen van JRC geen beroep doen op het tweede herenteam, want zij hadden tegelijkertijd een wedstrijd.

Tegenover het incomplete team van JRC stond een fit, jong en compleet team van Wyba. Veel onbekende gezichten, maar ook zeker een aantal bekende gezichten. Een gretig team dat barst van de energie. JRC wist dat, als zij wilden winnen van Wyba, zij het wedstrijdtempo zou moeten bepalen. Daarnaast wist JRC dat zij geen makkelijke open schoten mochten weggeven. Met deze aspecten in het achterhoofd ging JRC de wedstrijd in.

JRC begon deze wedstrijd zoals het had gewild en zoals voorafgaand aan de wedstrijd was besproken. Zo bepaalden de Boxtelnaren het wedstrijdtempo, zodat Wyba niet al te veel kon gaan rennen, iets wat zij wel graag wilden. Af en toe liet JRC Wyba nog wel wat te vaak open schoten nemen, maar dit leidde niet tot een dusdanig gevaar, getuige ook de stand van het eerste kwart 15-14 in het voordeel van Wyba.

Aanvallend kon JRC niet in het normale spel komen. Dit had mede te maken met de verre driepuntslijn die JRC niet gewend is. Daarnaast werd dit ook voor een groot gedeelte veroorzaakt door het arbitrale duo Rossen en Wit. Voortdurend werden de mannen van JRC in de aanval op hun handen geslagen tijdens een doelpoging, ten gevolge hebbende dat JRC niet aan scoren toe kwam en zij telkens meer gefrustreerd raakte. Desalniettemin was de ruststand, in het licht van de voornoemde aspecten, niet slecht, zijnde 24-25 in het voordeel van JRC.

Na de rust kreeg Wyba een kleine run waardoor het op een voorsprong van zes punten komt. Daaropvolgend ging Elissen voor een doelpoging, maar daar werd hij hardhandig en op foutieve wijze van belet. Ook dit ontglipte het arbitrale duo Rossen en Wit. Uit deze misser ontstond een fastbreak voor Wyba, die werd ingegeven door een loopfout, maar wederom werd gemist door Rossen en Wit. Door coach Oliviera werd ook dan geappelleerd voor een loopovertreding. Alvorens Wyba tot een scoringskans kon komen, antwoordde de arbiter hierop met een technische fout voor coach Oliviera. Tot overmaat van ramp kende het arbitrale duo eveneens twee punten toe aan Wyba, terwijl deze nimmer zijn gemaakt in de fastbreak. Daarbij komt dat Wyba uit die technische fout één vrije worp benut en een driepunter raakte. Hierdoor ontstond ineens een gat van twaalf punten, in plaats van zes punten. Dit heeft JRC niet meer kunnen inlopen. Sterker nog, Wyba liep nog wat verder uit. Tussenstand van het derde kwart was dan ook 54-37 in het voordeel van Wyba.

In het vierde kwart werd de sfeer op het veld ietwat grimmig. Wyba begon steeds verder het randje op te zoeken door fysiek spel. Dit monde uit een soort van wapenwedloop. Hierbij trachtte JRC de steeds feller wordende verdedigingstactieken van Wyba te pareren door op meer onbesuisde wijze de basket op te zoeken. Een en ander is een evident gevolg van de beslissingen die het arbitrale duo in de eerste helft heeft genomen. In het vierde kwart begon het arbitrale duo dit, naar zo het leek, ook in te zien. Dit monde uit in veel vrij worpen voor JRC.

Alhoewel de scheidsrechters een grote factor speelden in deze wedstrijd, mag dat natuurlijk nooit de doorslaggevende factor zijn voor het verlies van JRC. Dat was het ook niet, want JRC heeft veel punten op de vrije worplijn laten liggen. Zij schoten slechts 13 op 39 van de vrije worplijn, te weten 33% (!). Het is zonde dat JRC daar zo veel punten heeft laten liggen. Mede vanwege het feit dat er aanvallend deze wedstrijd goed en gestructureerd werd gespeeld. JRC liet een goed teamspel zien, zoals is terug te zien in de scoreverdeling bij JRC.

Eindstand van de wedstrijd is 71-57 in het voordeel van Wyba. Volgende week staat de derby tegen Den Dungen op het programma. Ongetwijfeld zullen de mannen van JRC gemotiveerd zijn om deze wedstrijd te winnen.