&

EBBC H3 - JRC Boxtel H3

De ontknoping van de derde klasse

’s-Hertogenbosch – Zaterdagmiddag 25 maart stond de wedstrijd van het seizoen op het programma van de 3e klasse B. Het tweede herenteam van EBBC uit ’s-Hertogenbosch mocht het in eigen hal opnemen tegen JRC Boxtel heren 3. In een rechtstreeks duel zou uitgemaakt gaan worden wie kampioen werd van deze competitie.

EBBC en JRC speelden dit seizoen al twee keer tegen elkaar in Boxtel. Beide wedstrijden werden gewonnen door JRC, de eerste met 9 punten verschil en de tweede met 3 punten verschil. Er waren nog drie scenario’s mogelijk in de kampioensrace die tussen deze twee teams gaande was. Als JRC zou winnen in Den Bosch, was het direct kampioen. Als EBBC zou winnen met minder dan 12 punten verschil, moest JRC de twee resterende wedstrijden nog winnen om kampioen te worden. Het slechtste scenario was dat EBBC zou winnen met twaalf punten of meer, in dat geval zou EBBC kampioen worden als ze hun resterende wedstrijden nog wonnen. Kortom, deze wedstrijd beloofde een heuse kraker te worden.

In grote wedstrijden zouden de grote spelers moeten spelen. Helaas bleek dat EBBC niet kon beschikken over liefst drie belangrijke spelers. JRC moest het doen zonder Jurrion Schellekens en Frank Schellekens, die beiden kampten met een enkelblessure. Om het gemis van ‘Team Schellekens’ op te vangen, werden Corné Linssen en Willem van Loon opgeroepen. Na een avontuur in het buitenland, moest Jur van Bussel eerst wedstrijdritme opdoen in het eerste herenteam van JRC. Zaterdag was van Bussel dan eindelijk klaar om te debuteren in het vlaggenteam van de vereniging, JRC heren 3.

JRC startte de wedstrijd met Carlo Schoenmakers, Steven Besuijen, Robin Hulskes, Peter van Zadelhoff en Jannick Vaars. Coach Schellekens benadrukte dat EBBC veel druk zou leggen op de eerste pass van JRC en direct bleek dat dit ook werkelijk het strijdplan was van de thuisploeg. Dit resulteerde in rommelige aanvallen en balverliezen bij de Boxtelse ploeg. Na vier minuten spelen, keek JRC aan tegen een achterstand van 12-0 en had het zelf al vier vrije worpen gemist. Toen Schoenmakers na vijf minuten de eerste punten namens JRC scoorde vanaf de vrije worplijn, voelde dat als een bevrijding. In een time-out werd afgesproken om de ring aan te vallen en minder te schieten van afstand. De Bosschenaren hadden moeite om JRC dichtbij de ring te verdedigen en dit resulteerde wederom in vrije worpen. Dit maal mocht Linssen twee keer aanleggen en hij benutte beide ballen. JRC was begonnen om zichzelf terug te knokken in de wedstrijd na een valse start. Voor extra kracht en lengte werd Wijnand van Zadelhoff ingezet, hij schoot direct zijn eerste twee punten binnen. Van Bussel had vanaf de kant mogen wennen aan het spel van JRC en mocht zich nu gaan bewijzen. Ook hij werd foutief afgestopt en kon zijn eerste punt aantekenen vanaf de vrijeworplijn. Verdedigend had JRC nog steeds geen antwoord op het spel van EBBC, waardoor zij bleven scoren. Dankzij scores van Hulskes en Besuijen werd het eerste kwart afgesloten bij 20-11.

Het tweede kwart maakte Giel Mommers zijn opwachting. Met zijn snelheid bracht hij JRC in een twee tegen één situatie. Helaas was hij onfortuinlijk in de afronding en zag zijn bal nipt uit de ring springen. Verdedigend bleef JRC zoeken naar manieren om EBBC af te stoppen, maar de speelstijl met vijf balvaardige en snelle spelers was lastig te bespelen. Nadat EBBC drie keer vrij kwam onder het bord én oud-JRC-speler Raoul Cooijmans twee vrije worpen scoorde, was JRC genoodzaakt een time-out te nemen. In deze time-out werden twee beslissingen genomen, die het spel moesten doen verbeteren. Als eerste werd geschakeld naar een zone-verdediging. Daarnaast werd Joris van den Brekel ingezet als geheim wapen. De zone-verdediging bleek een gouden greep, want EBBC verloor drie keer op rij de bal in de aanval. Ook het inzetten van Joris van den Brekel was belangrijk, hij schudde zijn man af en wist direct van dichtbij te scoren. Dit was het begin van de comeback van JRC. Vergelijkingen met een gouden lichaamsdeel van Louis van Gaal lagen al voor de hand. Willem van Loon, die inmiddels in het veld was gekomen, bleek een waardig vervanger voor Jurrion Schellekens. Van Loon scoorde twee keer binnen een minuut, dit onder toeziend oog van ToeterJaap. JRC kwam terug tot 26-25, waarmee het geloof in winst terugkeerde in de ploeg. Bij EBBC stonden Aldo Kivits en Bas Korthout op om de voorsprong weer uit te bouwen. Met een driepunter zorgde Van Bussel ervoor dat JRC niet te ver op achterstand raakte. Bij rust stond er een stand van 36-30 op het scorebord.
Scheidrechters Humblé en Ondersteijn waren afkomstig van de Tilburgse studentenvereniging Pendragon. Na een uitgebreide analyse van het wedstrijdformulier vond Doctorandus Humblé een onregelmatigheid. Door een telfout was JRC twee punten ontnomen. Dit werd hersteld en de stand was 36-32.

Na rust hield JRC vast aan de zone-verdediging, waar de Bossche tegenstander veel druk bleef zetten middels een man-to-man-verdediging. De eerste score van de tweede helft kwam van EBBC, maar Besuijen antwoorde direct met een driepunter. Na een score van Linssen kwam JRC weer terug tot op één punt achterstand. Helaas stokte de productiviteit van JRC en wist EBBC juist wel te scoren. Na vier minuten in de tweede helft was de achterstand weer opgelopen tot 45-37. De twaalf-punten-grens kwam weer gevaarlijk dichtbij, waardoor alle scenario’s in de kampioensrace mogelijk bleven. Peter van Zadelhoff, alias ‘de Tank’, weigerde te capituleren en gooide eigenhandig vijf punten binnen om het verschil weer te verkleinen tot drie punten. Dit was het teken voor Schoenmakers en Van Bussel om de verdediging nog eens aan te trekken. De zone-verdediging van JRC zette nog wat meer druk naar voren en dit resulteerde in onderscheppingen. JRC wist zichzelf niet elke keer te belonen, maar wist dankzij scores van Hulskes, Van Bussel en Vaars voor het eerste deze wedstrijd een voorsprong te pakken. Na het derde kwart was de stand 47-51.

Ook in het laatste kwart bleven beide teams basketballen vanuit een fanatieke verdediging. Voor elke score moest hard worden gewerkt. Met een driepunten van Kivits, startte EBBC goed aan het vierde kwart. Nadat Schoenmakers weer een bal wist te onderscheppen, gaf hij een assist op Linssen die scoorde met een lay-up. De twee meter lange Wijnand van Zadelhoff schoot weer raak over zijn verdediger heen. Halverwege het laatste kwart kwam EBBC wat makkelijker tot scoren dan JRC. Vier minuten voor tijd was de stand weer gelijk: 55-55. Van Bussel en Schoenmakers voerden de druk nóg verder op, wat wederom resulteerde in balverliezen van EBBC. Aanvallend gaf Linssen JRC weer een voorsprong door twee keer achter elkaar te scoren. Met een veldscore én een vrije worp kwam EBBC weer terug tot één punt bij 58-59. JRC zou geen makkelijke scores meer weggeven, hier profiteerde EBBC van, de Bosschenaren konden vanaf de vrijeworplijn de voorsprong pakken. Mede dankzij de toewijding van ToeterJaap, werden beide vrije worpen gemist. Aanvoerder Besuijen was inmiddels naar de centerpositie gewisseld en hielp zijn team met een score van dichtbij, waardoor JRC met nog één minuut te spelen een voorsprong pakte bij 58-61. Weer mocht EBBC twee vrije worpen nemen, de eerste werd gemist, de tweede geraakt: 59-61 en balbezit voor JRC. Coach Schellekens nam een time-out om zijn spelers nog éénmaal toe te kunnen spreken. Na de time-out mocht JRC de bal op aanvalshelft uitnemen en EBBC zou in eerste instantie voor de onderschepping gaan, anders voor een snelle persoonlijke fout. De Boxtelse spelers konden niet vrijkomen, waardoor Schoenmakers de bal niet in kon nemen. Precies binnen de vijf seconden gooide Schoenmakers de bal hoog richting Besuijen, die twee Bosschenaren bij zich had. Ineens toornde Jur van Bussel een meter boven de andere spelers uit en plukte de bal uit de lucht, JRC had nog steeds balbezit en zag de tijd wegtikken. Met nog 12 seconden te spelen maakte EBBC een overtreding op Schoenmakers, die mocht gaan aanleggen voor twee vrije worpen. Schoenmakers bleef koel en schoot zin ploeg naar 59-63. EBBC zou minimaal twee keer moeten scoren om überhaupt gelijk te komen. De Bosschenaren probeerden tot een snelle score te komen, maar faalden. De rebound was voor JRC en met nog twee seconden te gaan werd nog een fout gemaakt op Peter van Zadelhoff. Zijn vrije worpen werden nog een formaliteit en EBBC kon de bal nog één keer vanaf eigen helft naar de basket slingeren. Het eindsignaal klonk en de stand was 59-64. JRC Heren 3 was na een spannende wedstrijd dan echt kampioen!

De spelers vielen elkaar in de armen en vierden het kampioenschap. Nadat de handen van de tegenstander en scheidsrechters waren geschud, werd het massaal afgereisde Boxtelse publiek bedankt voor de steun. Vervolgens werd onder sympathiek applaus van de Bossche tegenstrever een teamfoto gemaakt van de verse kampioenen. Hierna restte nog een douche, waarna coachduo Schellekens en Schellekens de spelers opwachtten met vers geopende flessen bier. Assistent-coach Jurrion Schellekens maakte direct gebruik van de faam, die het team inmiddels vooruit gesneld was, en regelde een nieuwe bidonsponsor én vuurwerk.