&

HC Liempde H1 - HC Sjinborn H1

HC Liempde heren 1 herpakt zich na twee nederlagen

Omdat de oorspronkelijke wedstrijd verschoven was wegens transportproblemen dankzij het WK Wielrennen 2012 in en rondom Valkenburg, werd op zondag 21 oktober de inhaalwedstrijd HC Liempde Heren 1 (HCL) tegen HC Sjinborn Heren 1 (Sjinborn) gespeeld. Met de sportieve prestaties van vorig seizoen, de laatste twee verloren wedstrijden, en een gemankeerde selectie, was het bij voorbaat een beladen wedstrijd voor HCL.

De dag begon grijs en grauw, maar later op de middag werd opnieuw duidelijk waarom het in Liempde goed toeven is. De score werd geopend in de zevende minuut door HCL aanvoerder Nick van der Eerden die met een steekpass HCL linksvoor Laurens van der Eerden wist te bereiken, die de bal met een bescheiden backhandflats langs de keeper van Sjinborn in de goal plaatste. Stand 1 – 0 voor HCL.

Liempde blonk uit in de eerste periode van de eerste helft. De verdediging van Sjinborn wist zich weinig raad met het snelle spel van de Liempdse aanvallers die op aanwijzing van HCL coach Marko Almeida vooral meededen, en niet werkeloos stonden toe te kijken. HCL middenvelders Michiel van Schijndel en Noud van der Heijden testten diverse keren de reflexen van de keeper van Sjinborn, maar deze leek na het eerdere moment van zwakte weer op scherp te staan. Na een keiharde sleeppush van HCL spits Ron Doevendans op de paal, besefte Sjinborn dat ze alleen door geluk werden behoed voor een grotere achterstand.

Het veldoverwicht van HCL verdween in de tweede periode van de eerste helft. De aanvoerder van Sjinborn moest het veld verlaten wegens een pijnlijke enkel na een harde botsing met HCL rechtsback Jeroen Jansen. De Liempdse ploeg profiteerde van een stuurloze tegenstander. HCL rechtsvoor Alex van Zwan kon zich ongemerkt verdekt opstellen bij de tweede paal, alwaar hij de keeper van Sjinborn dankzij een assist van Ron Doevendans met een klassieke tip-in kon verschalken. Stand 2 – 0 voor HCL.

Een overmoedig HCL moest vervolgens twee minuten later een tegendoelpunt incasseren toen de spits van Sjinborn doel trof. Sjinborn rook kansen en HCL kwam onder druk te staan. De verdediging ging gehaast spelen, Sjinborn pleegde interceptie en HCL keeper Rob Engels moest een paar keer succesvol ingrijpen. Stand bij rust 2 – 1 voor HCL.

Na rust startte HCL met nieuwe energie. Het was belangrijk om in de beginfase niet te verslappen, en voor iedereen gold opnieuw “niet kijken, maar meedoen”. HCL hield zich goed aan de afspraak. Al in de zesde minuut verdienden ze een strafcorner. De harde, lage slag op goal werd in eerste instantie door de keeper van Sjinborn gestopt, maar Laurens van der Eerden werkte de bal in de rebound met zijn backhand in het net. Een correct doelpunt en het protest van Sjinborn werd ongegrond verklaard. Stand 3 – 1 voor HCL.

HCL verloor cohesie en de spelers kozen steeds vaker voor individuele acties. Gecombineerd met de tempoverhoging van Sjinborn leverde dit een zeer rommelig wedstrijdbeeld op. HCL rechtsvoor Jaro van Eekelen loerde continue op de tip-in bij de tweede paal, maar werd niet bereikt. HCL kwam een paar keer goed weg dankzij Jeroen Jansen die de venijnige steekpasses op de spitsen van Sjinborn weet te onderscheppen.

In de tweede helft kreeg HCL diverse strafcorners tegen, maar dankzij keeper Rob Engels en een snelle verdediging werden tegendoelpunten voorkomen. HCL versierde zelf ook strafcorners, maar de keeper van Sjinborn zat duidelijk goed in de wedstrijd. Zo werd een harde sleeppush van Ron Doevendans schier moeiteloos door de keeper van Sjinborn uit de lucht geplukt.

Ongeluk voor HCL toen Sjinborn met een hoge bal geslagen vanaf de 23-meter lijn de hand van aanvoerder Nick van der Eerden trof. Marko Almeida verzocht dringend de Liempdse selectie om rust, controle en overzicht te behouden. Sjinborn verslapte namelijk geen moment en met slordig spel gaf HCL te veel kansen weg.

In de laatste fase van de wedstrijd counterde HCL met Michiel van Schijndel aan de bal. Eén, twee, drie spelers van Sjinborn werden door hem op slinkse wijze omzeilt. In een desperate poging om hem te stoppen, zette Sjinborn haastig een verdedigend blok neer. Hierdoor creëerden ze ruimte voor de Liempdse voorhoede spelers. Van Schijndel verlegde de bal tijdig naar Ron Doevendans die zich op links aanbood. Doevensdans stelde niet teleur want hij schoot de bal met een krachtige backhandslag onder de keeper van Sjinborn door. Eindstand 4 – 1 voor HCL.

HCL bedankt de toeschouwers langs de zijlijn voor de support. Het team van Sjinborn deed nog even sportief mee met derde helft, maar vingen niet lang daarna de lange terugreis naar Limburg aan. Het stelletje ongeregeld van HCL bleef echter nog lange tijd verdiend naborrelen in het heerlijke herfstzonnetje.

Auteur : Floris Teulings