&

Kay Karssemakers EK 125cc Mantova in Italie

Kay Karssemakers eerste top 10 plaats EK 125cc Mantova in Italie

Kay Karssemakers van het KTM Diga Junior Racing team heeft afgelopen weekend tijdens de derde wedstrijd om het Europees Kampioenschap 125cc in het Italiaanse Mantova een top 10 plaats weten te scoren. Op zaterdag wist Kay zich als veertiendein zijn groep te kwalificeren. Later die dag kwam hij na een valpartij in de eerste manche niet verder dan een zesentwintigste plaats. De tweede manche op zondag verliep een stuk beter en na een goede start en een dijk van een wedstrijd kwam hij in de modderop een hele knappe negende plaats over de finish.

Op vrijdag aangekomen op het mooie circuit van Mantova waar de derde wedstrijd om het Europees Kampioenschap 125cc bij de GP verreden werd. Nadat de eerste twee wedstrijden in het EK 125cc niet verlopen waren zoals gehoopt en Kay de afgelopen weken steeds beterin het ritme lijkt te komen keek hij uit naar het weekend! Op zaterdagochtend was de opkomst wederom groot en maarliefst 80 rijders hadden zich ingeschreven in de 125cc klasse. De trainingen en de kwalificatie werden in twee groepen verreden en de beste twintigrijders van elke groep kwalificeerde zich rechtstreeks voor de wedstrijden.

In de vrije training verkende Kay het mooie circuit en zocht naar de goede lijnen, echter kwam Kay niet helemaal lekker in het ritme en concludeerde dat er later in de kwalificatie nog een tandje bij moest. In de kwalificatie begon Kay als een speer en zettegelijk in de eerste ronde een scherpe tijd op de klok. Gedurende kwalificatie probeerde Kay deze nog meerdere malen te verbeteren maar door de drukte op de baan lukte dit telkens net niet. Echter was zijn snelste tijd wel goed voor een veertiende tijd en hiermeekwalificeerde Kay zich als achtentwintigste voor de wedstrijd!

Later in de middag stonden de beste veertig rijders achter het starthek voor de eerste manche. Kay had een plaatsje aan de binnenkant van het starthek gekozen. Toen het starthek naar beneden viel reageerde Kay goed en net buiten de top 10 dook hij door de eerstebocht. Echter werd hij in de tweede bocht tegen de wal aan gereden waardoor hij tot stilstand kwam en een aantal plaatsen verloor waardoor hij op een twintigste plaats aan de wedstrijd kon beginnen. Het lukte Kay niet gelijk om een fijn ritme te vinden maarwel had hij zich al weten op te werken naar een zeventiende plaats. Helaas ging het aan het einde van de wedstrijd mis toen Kay ten val kwam en kostbare plaatsen verloor. Na een teleurstellende eerste manche kwam hij op een zesentwintigste plaats over de finish.

Gebrand op een betere tweede manche begaf Kay zich op zondagochtend op het circuit. Het had de hele nacht flink geregend en de baan was compleet veranderd in één grote modderpoel. Ditmaal koos Kay een startplaats iets verder aan de buitenkant van het starthek.Opnieuw was zijn reactie op het vallen van het starthek goed en op een derde plaats dook Kay door de eerste bocht. Helaas werd hij in de eerste bocht buiten de baan gereden waardoor hij een aantal plaatsen verloor en op een achtste plaats aan de wedstrijdkon beginnen. Kay voelde zich gelijk goed op het modderige circuit en nam in de beginfase van de wedstrijd zelfs de zevende plaats over. De 14- jarige KTM Diga rijder bleef rustig ondanks dat hij halverwege de wedstrijd een klein foutje maakte waardoor hijeven ten val kwam. Hiermee verloor hij twee plaatsen en op een negende plaats hervatte Kay de wedstrijd. Kay herpakte zichzelf, bleef geconcentreerd en na een dijk van een wedstrijd werd hij op een hele mooie negende plaats afgevlagd!

Met een 26-9 in de manches eindigt de 14- jarige Kay in het dag klassement op een nette veertiende plaats! Na twee tegenvallende EK wedstrijden is de eerste top 10 klassering in het EK 125cc is binnen! Kay kan tevreden terugkijken op de tweede manche enwerd in het dag klassement zelfs de tweede beste "rookie" in de 125cc klasse t/m 17 jaar. A.s. zondag staat de derde wedstrijd van het ONK 125cc op het programma in Harfsen.

Bron : MX Karssemakers
Auteur:A Karssemakers