Stuur uw sport & nieuws berichten in naar    www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws         www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws         www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws        Stuur uw sport & nieuws berichten in naar        www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws        
 
 


Boxteldigitaal
sport
&
nieuws

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 

 

Mark Cavendish verdedigt titel in Ster ZLM Toer
 

 

Mark Cavendish verdedigt titel in Ster ZLM Toer

Topsprinters Cavendish, Greipel en Kittel gaan met elkaar de strijd aan in etappe Gerwen-Boxtel Mark Cavendish zal van woensdag 12 tot en met zondag 16 juni gaan proberen zijn titel in de Ster ZLM Toer te prolongeren. De Engelsman zal tijdens de 27e editie van deze meerdaagse wielerwedstrijd door Zuid-Nederland en Wallonië stevige concurrentie krijgen van collega-topsprinters André Greipel en Marcel Kittel. Acht WorldTour ploegen dingen naar de gele leiderstrui van ZLM Verzekeringen en de Grote Prijs Jan van Heeswijk. Onder anderen Greg van Avermaet, Lars Boom, Adam Hansen en Jurgen Roelandts zullen het Cavendish erg lastig gaan maken in de strijd om de eindzege.

Naast acht WorldTour ploegen zullen op woensdag 12 juni ook vijf pro-continentale en een gelijk aantal continentale ploegen aan de start in Goes verschijnen. Door de diversiteit van het parcours vormt de Ster ZLM Toer al jaren voor veel renners een uitstekende voorbereiding op de nationale kampioenschappen en de Tour de France. Cavendish’ ploeg Omega Pharma-Quickstep zal er met Gert Steegmans en Andrew Fenn alles aan doen om de sprints voor de voormalig wereldkampioen optimaal aan te trekken. Cavendish behaalde vorig jaar in de Ster ZLM Toer zonder een etappeoverwinning toch zijn eerste eindoverwinning in een meerdaagse wielerkoers. Onlangs boekte hij in de Giro zijn 100ste profzege. Lotto-Belisol won vorig jaar het ploegenklassement. Ook dit jaar komen ze weer met een ijzersterke allround ploeg naar de Ster ZLM Toer. Sprinter André Greipel wist kortgeleden nog twee etappes in de Ronde van België te winnen. In de strijd om de eindoverwinning heeft Lotto-Belisol met Adam Hansen en Jurgen Roelandts mogelijk twee troeven in handen. Hansen, winnaar van de Ster ZLM Toer in 2010, won dit jaar al een etappe in de Giro. Voormalig Belgisch kampioen Jurgen Roelandts behoort tegenwoordig tot een van de sterkste renners van Vlaanderen. Roelandts maakte  indruk door derde te worden in de Ronde van Vlaanderen, achter Fabian Cancellara en Peter Sagan. BMC heeft een kanshebber in de persoon van Greg van Avermaet. Met vier top-10 noteringen tijdens de voorjaarsklassiekers, waaronder een vierde plaats in Parijs-Roubaix, reed de Belg een zeer sterk voorseizoen.
Opvallend in de ploeg van BMC is de naam van Alessandro Ballan. De Italiaan maakt tijdens de Ster ZLM Toer zijn rentree in het wielerpeloton. Eind december 2012 kwam Ballan tijdens een trainingskamp in de buurt van de Spaanse stad Alicante hard ten val, waarbij hij meerdere breuken, een geperforeerde long en een gescheurde milt opliep. Marcel Kittel zal ook dit jaar weer gaan proberen iedereen af te troeven in de sprints. De snelle Duitser van Argos-Shimano wist vorig jaar twee van de vier etappes op zijn naam te zetten. De sprinttrein van Kittel zal dit keer worden gevormd door Tom Veelers en de rappe Sloveen Luka Mezgec.

Zoals ieder jaar komen er ook tijdens deze editie van de Ster ZLM Toer weer veel Nederlanders aan de start. Lars Boom zal revanche willen nemen. De renner van het Blanco Pro Cycling Team won vorig jaar de Koninginnerit in de Belgische Ardennen, maar kwam uiteindelijk 8 seconden te kort op Mark Cavendish in het eindklassement. Theo Bos zal de sprints voor zijn rekening gaan nemen. Met Kenny van Hummel en Barry Markus heeft Vacansoleil-DCM twee rappe Nederlandse sprinters in hun gelederen. Van Hummel behaalde dit jaar al meerdere malen het podium, maar een etappezege ontbreekt nog op zijn palmares. Barry Markus werd begin april derde in de Scheldeprijs achter Marcel Kittel en Mark Cavendish. Vacansoleil-DCM kan in het centrum van Goes weleens de eerste gele leiderstrui veroveren als Lieuwe Westra zijn naam als regerend Nederlands kampioen tijdrijden waarmaakt. Voorzitter van de organisatie Anton Ganzeboom is trots op het sterke deelnemersveld en het feit dat de organisatie er in geslaagd is het evenement weer gerealiseerd te krijgen. “Het is een hele klus geweest maar dankzij de trouwe sponsoren en de enthousiaste inzet van onze vrijwilligers zijn we er in geslaagd de wedstrijd te organiseren”. De Ster ZLM Toer start dit jaar voor het eerst in haar bestaan op Zeeuws grondgebied. Een proloog over een afstand van 8,0 kilometer door Goes, uitgezet door oud Ronde van Vlaanderen winnaar Kees Bal, biedt de renners die willen gaan voor de eindoverwinning een eerste mogelijkheid tot het maken van verschil.

Met Breda als nieuwe etappeplaats krijgt de Ster ZLM Toer een nog gevarieerder etappeschema. De tweede etappe voert de karavaan door de “Baronie van Breda” en daarmee biedt het parcours van de Ster ZLM Toer niet alleen kansen aan tijdrijders, klimmers, en sprinters, maar kunnen ook de klassieke waaierrijders hun kans grijpen. Ook dit jaar staat de traditionele etappe door het Limburgse Heuvelland weer in het routeschema. De etappe waarin de renners beklimmingen als de Cauberg, Bemelerberg en Eyserbosweg krijgen voorgeschoteld vertrekt en eindigt in het Limburgse wielerdorp Buchten. De Koninginnerit zal ook in 2013 worden verreden in de Belgische Ardennen. Op de stuwdam van La Gileppe zal de finish liggen van een etappe die start in Verviers. Een etappe waar de sprinters zullen moeten overleven en de echte klassementsrenners hun slag kunnen slaan. Een zwaar parcours met onder meer beklimmingen van de Côte de Rossier en La Redoute zal ervoor zorgen dat het kaf van het koren wordt gescheiden. De Ster ZLM Toer wordt op zondag 16 juni afgesloten met een etappe door de provincie Noord-Brabant. De rit start in Gerwen en finisht na enkele omlopen door het ”Groene Woud” in Boxtel, alwaar na afloop de eindwinnaars van de Ster ZLM Toer op een overvolle markt zullen worden gehuldigd. In 2012 waren er twee finishpassages, dit jaar zal de finish aan de Stationsstraat in totaal drie keer worden gepasseerd. Bij de eerste doorkomst, omstreeks 13.50 uur, is er op de meet een puntensprint waarna er nog een grote en een kleine omloop zullen volgen via Sint-Michielsgestel, Gemonde, Olland, Sint-Oedenrode en Liempde. De finish wordt verwacht om 15.00 uur.

Etappeschema Ster ZLM Toer - Grote Prijs Jan van Heeswijk 2013:
Woensdag 12 juni:          1e etappe            Proloog Goes (8,0 km)
Donderdag 13 juni:         2e etappe            Breda - Breda (175,7 km)
Vrijdag 14 juni:                                 3e etappe            Buchten - Buchten (188,3 km)
Zaterdag 15 juni:             4e etappe            Hotel Verviers - La Gileppe (186,0 km)
Zondag 16 juni:                5e etappe            Gerwen - Boxtel (176,2 km)

Routeschema etappe Gerwen – Boxtel
11.00 uur Start: Heuvel, Gerwen
11.12 uur Son en Breugel
11.27 uur Beek en Donk
11.44 uur Helmond
11.57 uur Deurne
12.11 uur De Rips
12.24 uur Bronlaak
12.38 uur Elsendorp
12.49 uur De Mortel
12.51 uur Gemert
13.08 uur Keldonk
13.19 uur Mariahout
13.27 uur Nijnsel
13.42 uur Liempde
13.52 uur 1e passage finish Boxtel
14.35 uur 2e passage finish Boxtel
15.00 uur Finish: Stationsstraat, Boxtel

Deelnemers
Ploegen

 

De Ster ZLM Toertocht wordt op zondag 9 juni verreden met start en finish in Den Bosch. De Ster ZLM Toertocht is de officiële toertocht van de Ster ZLM Toer (www.sterzlmtoertocht.nl).

Alle actuele informatie over de Ster ZLM Toer is te volgen op de website www.sterzlmtoer.nl of via twitter.com/sterzlmtoer en facebook.com/sterzlmtoer.16-06-2013
 
 
ZLM tour
 
 
 
 

Blijf op de hoogte van sport & nieuws en volg www.boxteldigitaal .nl op twitter of like ons via facebook 

 

 

 
  
 

 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
copyright © www.boxteldigitaal .nl (hoby)